11 Aralık 2008 Perşembe

LUMİERE KARDEŞLER


lumiere kardeşler-trenin istasyona gelişi

sinema tarihin perdede gösterilen ilk filmi. insanlar ilk izlediğinde trenin kendi üzerlerine geldiğini sanarak korkmaları izdihama yol açmıştır.

sinema estetiğinin ilk ikiye bölünüşü lümiere kardeşler ile george Mées arasında olmuştur.Lumiere kardeşler sinemaya fotoraftan gelmişlerdi. sinemayı gerçekliği yeniden üretmenin büyülü bir fırsatı olarak gördüler ve en etkili filmleri yalnızca olayları saptadı.filmleri yalın ama çarpıcı filmlerdi.öykü anlatmıyorlardı ama yeniden ürettikleri zaman, mekan ve atmosfer öylesine etkiliydiki izleyiciler olayo görmek için istekle para ödüyorlardı. Diğer yandan sahne büyücüsü Mélies filmin gerçekliği değiştirme-çarpıcı fanteziler üretme yeteneğini hemen fark etmişti.

lumiere ile meliés in karşıt yaklaşımlarının ortaya çıkardığı ikiye ayrılma sinema için merkezdir ve farklı görünümler içinde yıllardır tekrarlanmaktadır. (james monaco)fransız lumiere kardeşler icatları olan sinematograf adlı aletin patentini 13 şubat 1895 te aldıktan sonra çeşitli basit ve kısa filmler çekmeye başladılar.
lumiere’lerin sinematografları saniyede 16 kare perdeye yansıtmaktaydı. film gösterimleri uzun bir süre bu şekilde gösterilmiştir. yani şimdikinden daha hızlı bir şekilde.

lumiere kardeşler ilk gösterimlerini 28 aralık 1895 tarihinde paris’te grand cafe’de gerçekleştirdiler. bu ilk gösterimde en çok bilinen film,bir trenin gara girişini gösteren filmdir. insanların çoğu bu filmi seyrederken korkup salonu terk etmeye çalışmıştır. lumiere’ler genel olarak bakıldığında,sinemanın doğuşunda ve film çekme mantığının gelişmesinde en önemli rolü oynayan sinemacılardır.

ancak ilginçtir ki,belli bir süre sonra sinemanın ticari olarak bir şey kazandıramayacağını sanıp, sinemanın gücüne ve gelecekteki başarısına inanmayarak sinematografı başka ellere teslim etmişlerdir.

önemli filmleri; “trenin istasyona girişi” , “bahçıvan” , “bebeğin kahvaltısı” , “iskambil partisi” , “dalgalı deniz”...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder